Wat zijn de regels voor vakantiegeld en vakantiedagen?

Wat zijn de regels voor vakantiegeld en vakantiedagen?

By : -

Vakantiegeld, vakantiedagen en het nut van payroll

Wellicht bent u op de hoogte dat u als werknemer zowel recht heeft op vakantiegeld als vakantiedagen. Deze bouwt u op over elk gewerkt uur. Bent u ook benieuwd wanneer u het vakantiegeld kunt laten uitbetalen en uw vakantieuren kunt opnemen? Of wilt u als werkgever weten hoe payroll u kan ondersteunen met betrekking tot personeelszaken? Dan vertellen wij u in dit blog graag meer!

Uitbetalen van vakantiegeld

In de wet staat dat iedere werknemer het recht heeft op vakantiegeld. Dit bedraagt 8% van het bruto jaarsalaris. U kunt het bedrag dat u aan vakantiegeld heeft opgebouwd terugzien op uw loonstrookje. Doorgaans is het zo dat u het vakantiegeld in mei of juni krijgt uitbetaald via het bedrijf waarbij u werkzaam bent.

Opnemen van vakantiedagen

Naast dat u vakantiegeld opbouwt, bouwt u ook vakantiedagen op. Gaat u dus op vakantie of wilt u een dag vrij, dan krijgt u op deze dagen doorbetaald. Niet iedereen is echter op de hoogte van dit recht van de werknemer, maar werkelijk iedere werknemer heeft recht op vakantiedagen. Het aantal dagen dat u kunt opnemen is afhankelijk van de branche waarin u werkzaam bent en het aantal uren werk dat u verricht. De wet stelt dat elke werknemer recht heeft op minimaal 20 vakantiedagen.

Wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen

Er wordt sinds 2012 een speciale wet gehanteerd voor vakantiedagen. Voor een werknemer betekent dit dat u binnen een half jaar uw wettelijke vakantiedagen moet opnemen. In het geval dat u full-time werkzaam bent, moet u dit voor 1 juli 2020 20 vakantiedagen opnemen. Binnen 5 jaar moeten de bovenwettelijke vakantiedagen worden opgenomen. Als u in 2019 full-time werkzaam bent, mag u 25 vakantiedagen per jaar opnemen. U kunt deze opsparen tot 2024, maar deze zullen hierna niet meer geldig zijn. Het beste wat u dan ook kunt doen is ervoor zorgen dat u uw vakantiedagen op tijd heeft opgenomen.

Wat kan payrolling voor u als werkgever doen?

Misschien leest u dit als een werkgever en bent u de eigenaar of directeur van een kleine of grote organisatie. Vaak blijkt het toch lastig te zijn voor werkgevers om het aantal vakantiedagen en het opgebouwde vakantiegeld van hun werknemers precies bij te houden. Geen nood, want payroll biedt een uitkomst. Besteed u uw salarisadministratie uit aan een gespecialiseerd payrollbureau, dan weet u zeker dat uw werknemers het vakantiegeld en de vakantie uren krijgen waar zij recht op hebben en dit allemaal goed wordt bijgehouden. Wenst u meer te weten? Ga dan eens te rade bij een payrollbedrijf en vraag hen wat zij voor u kunnen betekenen. Wij wensen u veel succes bij uw zoektocht naar een geschikt payrollbureau!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *