Waarom een accountant?

Waarom zou u een accountant inschakelen? Een accountant verschaft de verschillende belanghebbenden zoals directie, aandeelhouders, banken, overheden, etc. zekerheid over de juistheid en volledigheid van de financiƫle rapportages zoals jaarrekeningen en balansen. In een enkel geval is een accountantsverklaring zelfs verplicht.

 

Accountantsverklaring

Een verklaring van een accountant is wettelijk verplicht bij de jaarrekening van grotere ondernemingen zoals beursgenoteerde bedrijven en verschillende overheidsorganisaties zoals gemeenten. Niet alle accountants mogen deze wettelijk verplichte controles uitvoeren.

 

Soorten accountants

De registeraccountant (RA) heeft een universitaire opleiding en staat ingeschreven in het accountantsregister van het NIVRA. RA’s zijn gebonden aan strenge wettelijke eisen. Er zijn ook Accountant Administratieconsulenten (AA), zij zijn op HBO-niveau opgeleid en staan ingeschreven bij de beroepsorganisatie NOvAA. Zij verrichten veelal (controle)diensten voor middelgrote en kleine organisaties.

 

Jaarrekening samenstellen

Een accountant die voor een klant de jaarrekening opmaakt en openbaar maakt, voegt er een samenstellingsverklaring bij. De deskundigheid en de beroepsvoorschriften van een accountant moeten ervoor zorgen dat het samenstellen van de jaarrekening op kwalitatief hoog niveau plaatsvindt. Een verklaring van een accountant geeft de bank meer zekerheid als er een lening moet worden verstrekt, maar ook overheden of keurmerken verlangen zo’n verklaring om zekerder te zijn over de financiĆ«le betrouwbaarheid.

 

Boekhouder of accountant?

Als u een eenvoudige administratie heeft met enkele verkoop- en inkoopfacturen, dan volstaat het inhuren van een administratiekantoor of boekhouder. Een boekhouder hanteert lagere tarieven. Maar als u een complexere administratie heeft met bijvoorbeeld verschillende ondernemingen, voorraden, investeringen en debiteurenadministraties, dan bent u al snel beter af met een accountant. Soms wordt ook een combinatie gezocht. De boekhouder boekt de facturen in en de accountant verzorgt de jaarrekening en de belastingaangiftes.

 

Offerte accountant opvragen?

In elk geval is het handig om meerdere offertes op te vragen bij verschillende accountantskantoren en met elkaar te vergelijken. Via het formulier op deze website kunt u dat eenvoudig, snel en volledig vrijblijvend doen een offerte opvragen. U ontvangt dan spoedig vier verschillende offertes van accountants in uw mailbox!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *