AFM pakt individuele accountants aan

AFM pakt individuele accountants aan

By : -

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) richt zich niet langer alleen op accountantskantoren, maar pakt nu ook individuele accountants aan. Zo moest een accountant van Ernst & Young op vrijdag 23 maart 2012 voor de tuchtrechter komen. Eerder moest ook al een accountant van KPMG voorkomen.

Accountants voor de rechter

De accountant van Ernst & Young moet voorkomen voor de tuchtrechter vanwege de controle op de jaarrekening van de DSB Bank, die in 2009 is omgevallen. De accountant van KPMG wordt verweten geen alarm te hebben geslagen bij het Philips Pensioenfonds dat uiteindelijk slachtoffer werd in de vastgoedfraudezaak.

Organisaties in grote problemen door nalatigheid accountants

Dit zijn de eerste individuele accountants die voor de rechter worden gebracht door de AFM. Deze acties hebben deels te maken met het strengere toezicht dat de autoriteit sinds enige tijd hanteert. Ook past het hardere optreden tegen accountants in de algemene discussie tegenover accountants. Vele verwijten hen dat zij zich niet onafhankelijk en kritisch genoeg opstellen tegenover bedrijven, zodat organisaties in grote financiële problemen komen.

Kwaliteit accountants schiet tekort

De AFM heeft na jaren van onderzoek naar de kwaliteit van de controles door de vier grootste accountantskantoren, geconstateerd dat de kwaliteit in veel gevallen tekortschiet. Een grondige verandering is volgens de AFM nodig om de kwaliteit van accountantskantoren te verbeteren. Er is overigens geen officiële bevestiging dat het onderzoek van invloed is geweest op de hardere aanpak van individuele accountants, dit kunnen namelijk ook losstaande incidenten zijn. Toch is dit wellicht een waarschuwing richting accountantskantoren en kan dit van invloed zijn in bepaalde situaties.

Kies een betrouwbare en onafhankelijke accountant

Indien u een betrouwbare en onafhankelijke accountant zoekt die handelt in uw belang, vraag dan via deze website vrijblijvend meerdere offertes aan en zorg dat u de juiste accountant kiest!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *